Tips & Råd


DÅLIG ANDEDRÄKT
 
Dålig Andedräkt

Dålig andedräkt är ett problem som kan drabba män och kvinnor i alla åldrar. Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är att man har bakteriebeläggningar mellan tänderna, på tungan eller i tandköttsfickor. Bakterierna i munnen frigör nämligen svavelföreningar, vilket orsakar dålig andedräkt. Dålig andedräkt kan även bero på exempelvis infekterade halsmandlar, bihåleinfektion, hormonella förändringar, muntorrhet, vissa livsmedel, rökning, snusning och alkohol.

Det kan vara svårt att själv avgöra om man har dålig andedräkt, då man vänjer sig vid lukter som man känt under en längre tid. För att få en uppfattning om andedräkten kan man slicka på armen, låta det torka och sedan lukta. Tycker man att det luktar illa så har man förmodligen dålig andedräkt.

 

Behandling

Man kan själv förebygga och behandla dålig andedräkt genom att upprätthålla en god munhygien. För detta krävs noggrann tandborstning och rengöring med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Även rengöring av tungan med hjälp av en tungskrapa kan ge god effekt. Äta och dricka regelbundet är viktigt för salivproduktionen. Det finns även salivstimulerande medel och munsköljningsmedel på apoteket som kan hjälpa. Beror den dåliga andedräkten på svavelföreningar från bakterier hjälper ofta SB12 och finns både som munskölj och tuggummi.


Om ingenting av detta hjälper ta kontakt med oss på Stångå Tandklinik.