Kosmetisk
Tandvård

perfect_smile2.jpg

Vita, vackra tänder och ett bländande leende betyder mycket för självförtroendet och även för det inre välbefinnandet. Vill du förbättra dina tänders utseende är du välkommen till oss på Stångå Tandklinik. Vi har flera olika moderna metoder att erbjuda beroende på om du vill bleka, byta ut eller korrigera formen på dina tänder.

Vår önskan och målsättning är att du ska vara nöjd och stolt över ditt leende efter behandlingen.

 

 
 
Tandblekning
 

Tändernas färg varierar från individ till individ. Tänderna blir ofta naturligt mörkare med åren, men kan även påverkas av tobak, viss sorts mat och dryck som kaffe, te och vin. Även vissa sjukdomar kan ge missfärgningar. Idag kan du dock enkelt, snabbt och säkert få naturligt vitare och ljusare tänder genom tandblekning. 

  • Innan man genomför en tandblekning bör man göra en undersökning. Därefter kan man antingen utföra själva blekningen hemma eller hos tandläkaren.

  • För att kunna bleka tänderna ska eventuella hål, karies, vara behandlade, tandköttet ska vara friskt och du får inte ha några sjukdomar i munnen och du bör ha fyllt 18 år. För att uppnå bästa resultat av tandblekningen bör du dessutom ta bort eventuell tandsten.

  • Fyllningar, kronor och fasader bleks inte. Om man önskar kan man byta ut fyllningarna efter tandblekningen.

  • Ha realistiska förväntningar på din tandblekning. Alla tänder reagerar olika mycket på tandblekning. Det finns en gräns för hur mycket färgförändring man kan uppnå. Har man tunn emalj lyser tandens inre del (det gulare dentinet) igenom mer varför samma ”vithet” som den som har tjockare emalj aldrig kan uppnås. När den gränsen är nådd händer inget mer hur mycket man än fortsätter att bleka sina tänder.

  • Direkt efter tandblekningen sker normalt en viss återgång i färgförändringen. Tandfärgen stabiliseras dock efter ca 2-6 veckor.

  • Generellt bör blekningen hålla några år. Men resultatet av en tandblekning avtar alltid med tiden. Hur fort det går är lite olika. Det går tillbaka fortare till ursprungsfärgen om tänderna utsätts för rödvin, kaffe, te eller tobak.

  • Under de tre första veckorna är det viktigt att undvika sådant som kan ge fläckar på tänderna för att få ett bra och långvarigt resultat. Tandytan kan missfärgas av exempelvis tobak, viss sorts mat och dryck med mycket färgämne (tex kaffe, te och rödvin). Ett tips kan vara att dricka mörka drycker med sugrör för att undvika att tänderna kommer i kontakt med färgämnena i dem.

  • Tänderna kan till en början vara mer känsliga för isningar. Det närmaste dygnet efter blekningen kan det ila väldigt mycket. Använd tandkrämen Colgate Sensitive Pro-Relief eller Sensodyne Rapid Relief. Tandkrämen ger en omedelbar lindring av ilningar i tänderna vid direkt applicering med en fingertopp på tanden i en minut.

  • Skölj gärna ordentligt med en 0,2% fluorlösning utan färgämne (tex Flux Mild, Dentan eller NaF), under den första tiden efter blekningen. Gärna fem gånger per dag. Det gör att emaljen bygger upp ett nytt starkt skydd.

  • Tandtråd är ett viktigt komplement till tandborstningen då den kommer åt att rengöra ytan mellan tänderna.

Klinikblekning

Vi på Stångå Tandklinik använder Polaoffice® vid klinikblekning. Innan blekningsgelen appliceras på tänderna skyddas tandkött, läppar och tunga genom att bl.a. lägga på ett blockerande material på tandköttet. Blekningengelen på tänderna belyses därefter med en UV-lampa under 3 x 10 minuter.
 

Hemblekning

Vi erbjuder även en metod för dig som föredrar att göra blekningen själv. Vi använder Opalescence® vid hemblekning. Tandblekningen sker då med hjälp av en blekningsskena som fylls med blekningsgel och placeras över tänderna. Vid första besöket tar vi ett avtryck på dina tänder, för att därefter kunna tillverka en individuellt utformad blekningsskena. Vid andra besöket provas blekningsskenan, och du får noggranna instruktioner om hur du använder blekningsgelen och sköter dina skenor. Hemblekningen tar ca 7-10 dagar, beroende på typ av missfärgningar och önskat resultat.

 

 
 
Kronor & Fasader
En krona

En krona

Kronor och tandfasader är vackra och välfungerande ersättningar för tänder som har skadats eller när du vill förbättra en tand eller flera tänders estetiska utseende. En ny fasad kan ge dig det där leendet som du alltid drömt om!   


Behandling

Man börjar med att slipa endast på delar av ursprungstanden för att sen ersätta dessa med en konstgjord vacker krona eller fasad i porslin. Många väljer att utföra en omfattande behandling med fasader, men det går lika bra att bara behandla enskilda tänder. Kronor och fasaderna är utformade så att det i princip är omöjligt att se om det är dina egna tänder eller inte. Det ger dig ett vackert leende både när det gäller färg, form och utseende.

Med toppmodern teknik och med våra duktiga tandläkare på Stångå Tandklinik så gör vi ett avtryck för att skapa en modell som passar just dina tänder. Därefter tillverkar våra tandtekniker ett ytskikt av porslin som limmas på utsidan av dina befintliga tänder. Den här typen av fasader håller länge och ser lika naturliga ut som dina riktiga tänder och du får ett leende och en tandrad att vara stolt över.

Hör av dig till oss på Stångå Tandklinik för konsultation, så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa just dig.

 

 
 
Tandreglering
180-jpg format.jpg
Invisalignskena

Invisalignskena

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man önskar att rätta till sina tänder och få ett vackrare leende. Tandreglering har även stora fördelar för att få en bättre och friskare munhälsa. Så en tandreglering behöver inte bara göras av estetiska skäl, utan är en bra investering för livet, oavsett anledning.


Behandling

Vi på Stångå Tandklinik kan erbjuda tandreglering med minsta inverkan på ditt dagliga liv. Tandläkare Jon Granath är certifierad för fullbehandling med Invisalign samt Inman aligner. Dessa tandregleringsmetoder passar väl in i vår moderna livsstil. De är nästan osynliga tandställningar som du lätt kan ta ur och som ingen märker att du bär. De förflyttar dina tänder effektfullt och gradvis tills du har det önskade resultatet.

Läs mer om Invisalign.

 

 
 
Saltblästring
Saltblästring

LM ProPower Saltblästring är ett alternativ till tandblekning. Saltblästring tar snabbt och effektivt bort missfärgningar från kaffe, te, rökning etc. Saltblästringen ger dig ett vitare, fräschare och vackrare leende.


Behandling

Först avlägsnas eventuell tandsten ovanför tandköttskanten med ultraljud. Sedan appliceras en stråle av luft, bikarbonat och vatten – blästringen – som snabbt och effektivt avlägsnar beläggningar och missfärgningar. Metoden kommer även effektivt åt mellan tänderna, vilket innebär att man inte riskerar en ojämn färg på grund av kvarvarande missfärgningar mellan tänderna. Saltblästring är dessutom ett skonsamt alternativ. Det sliter nämligen inte på emaljen, vilket medför att man inte behöver uppleva några ilningar/isningar efteråt.