Tips & Råd


Besvär med Visdomstand
 
Besvär med Visdomstand

De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. Det finns olika problem som kan uppstå i och kring en visdomstand. De är dessutom ofta delvis täckta av tandkött och slemhinnor och kan därför bli svåra att hålla rena. Det i sin tur kan göra så att det samlas bakterier i tänderna som sen leder till karies. Andra vanliga symtom kan vara värk och svullnad.

När en tand bryter fram så kan det bli en tillfällig irritation i tandköttet runt om tanden. När det gäller visdomständer kan det ofta ta lång tid för dem att bryta fram, vilket kan innebära att irritationen i tandköttet kan bli lite mer långvarig.

Det bildas ofta fickor i tandköttet där mat och bakterier samlas och en inflammation kan lätt uppstå. En akut inflammation i tandköttet runt visdomständerna kan vara mycket smärtsamt med svullnad i kinden, svårigheter att gapa och ibland feber. Har man dessa problem så kan det vara bra att ha Corsodyl gel hemma, som du lätt hittar på ett Apotek. Med hjälp av en enbindelsborste eller eltandborste behandlar man då inflammationen lokalt med denna bakteriedödande gelen. Ta kontakt med oss direkt på Stångå Tandklinik om problemen inte försvinner så du inte går för länge med besvären.