Tips & Råd


Tappad Fyllning

Tappad Fyllning

Har du en trasig tand eller har tappat en fyllning kontakta då oss direkt på Stångå Tandklinik för undersökning och behandling. När det händer är det ytterst sällan något som behöver åtgärdas akut och inträffar det under en tidpunkt då du är på en resa eller vi har stängt, så finns det ett provisoriskt tandfyllningsmaterial som du kan köpa på apoteket som heter Cavit och är perfekt för att jämna till eventuella vassa kanter tills du kan komma på undersökning till oss. Att tappa en tandfyllning gör nödvändigtvis inte ont, men du bör ändå komma till os för behandling ganska omedelbart. En tand utan fyllning är dåligt skyddad och risken för smärtsamma konsekvenser på längre sikt är stor.

Bruksanvisning för Cavit:

  1. Rengör händerna noggrant innan.

  2. Gör hål i toppen genom att vända skruvhatten och tryck till.

  3. Tryck ut tillräcklig mängd Cavit för att fylla hålrummet i tanden. Forma till massan med hjälp av fingertopparna.

  4. Applicera klicken i hålrummet genom att trycka till med fingret. Bit ihop för att fixera bettet.

  5. Stelningsprocessen börjar omgående, men den temporära fyllningen bör inte utsättas för något tryck (man ska inte bita ihop) under 15 minuter. Vänta någon timme med att äta.

Att tappa en tandfyllning gör nödvändigtvis inte ont, men du bör ändå komma till oss för behandling ganska omedelbart. En tand utan fyllning är dåligt skyddad och risken för smärtsammare och större skada på längre sikt är stor.