Tandsten
Risken för tandsten varierar från individ till individ och från tand till tand. Tandsten uppstår dock lättare vid dålig munhygien. Tandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar, så kallad plack, som fastnar på tänderna och som så småningom hårdnar efter kontakt med kalksalterna i saliven. Bakteriebeläggningar och tandsten som inte tas bort kan orsaka tandlossning (parodontit) och hål i tänderna (karies).
Det finns två olika sorters tandsten, salivsten och exudattandsten. Salivsten bildas ofta nära de stora spottkörtlarna, vilket är på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Salivstenen är synlig i munnen och får först en vitaktig färg, men blir sedan hårdare och mörkare i färgen. Exudattandsten bildas under tandköttskanten i tandköttsfickorna där den kan orsaka inflammation, vilket kan bidra till tandlossning. Blödning vid tandborstning kan vara symtom på exudattandsten.
Behandling
Tandsten går inte att borsta bort, utan det tar din tandläkare eller tandhygienist bort med speciella verktyg. Antingen skrapar man då bort tandstenen med olika instrument eller så använder man ett ultraljudsinstrument med en rundad spets som vibrerar bort tandstenen. Man kan få bedövning vid behov och om det önskas. Efter behandlingen polerar man tänderna med saltblästring eller en putspasta. Tandköttskanten kan kännas lite öm en stund efteråt.
Förebygga Tandsten
Det bästa sättet att undvika tandsten är att avlägsna den mjuka bakteriebeläggningen genom regelbunden tandborstning och rengöring med tandtråd, tandstick eller mellanrumsborste. Besök även oss på Stångå Tandklinik med jämna mellanrum, för att ta bort eventuell tandsten.