Tandimplantat
Tandimplantat

Tandimplantat

Implantat kan ersätta din saknade eller skadade tand. Behandlingen innebär att skruvar av titan opereras in i käkbenet som fästen för de nya tänderna. På implantaten monteras sedan nya konstgjorda tänder. Grundämnet titan accepteras av kroppen som att det vore en egen vävnad, vilket gör att de kan växa fast i käkbenet och fungera som nya tandrötter.

Implantat är en säker och välbeprövad behandling som nästan alltid blir lyckad. Implantat är väldigt hållbart och de flesta kan räkna med en livslång ersättning för sina förlorade tänder. Titanskruvarna slits inte, men däremot kan man behöva byta ut de konstgjorda tänderna. Det är viktigt att implantaten och de nya tänderna hålls rena, för att undvika infektioner.


Behandling

Vi börjar alltid med en noggrann undersökning, då man även tar röntgenbilder, för att kontrollera om det finns tillräckligt med utrymme, om benkvaliten är bra etc. Dessutom måste käkben och eventuellt andra tänder vara infektionsfria före behandlingen.

Själva implantatbehandlingen kan utföras i ett eller två steg. Två steg innebär två operationer, en större och en mindre. Under den första operationen placeras själva implantatet i käkbenet. Implantatet syns inte i detta läge. Implantatet får sedan läka i ungefär tre månader innan man utför nästa operation. Under den andra operationen försluter man förlängningar, distanser, på implantaten som kommer synas i munnen. Dessa två steg kan även göras under en och samma operation. Behandlingen utförs under lokalbedövning och är därmed smärtfritt. De närmaste dagarna efter operationen kan man bli svullen och få värk.

På distansen cementerar man sedan fast den nya konstgjorda kronan eller bron. Arbetet med att framställa de nya konstgjorda tänderna börjar efter ett par veckor, då slemhinnan har läkt. Sedan tar det ungefär två till fyra veckor innan de nya tänderna är klara.